1. Danny, Uw website groeit uit tot een heel leerrijke tool voor de vogelliefhebber. En daarbij ook nog geillustreerd met prachtige, duidelijke foto’s die zeker bijdragen aan determinatie. Proficiat! 👍👍👍

   1. De zeer mooie foto’s maken van uw site een lust voor het oog . Ik zal zeker regelmatig een bezoekje brengen . Proficiat Danny!

 1. Hele mooie site Danny, mooie foto’s waarvan een klein deel hiervan ikzelf heb meegemaakt in Costa Rica. Jou bezig zien als fotograaf is een lust voor het oog!!!

 2. Wat een mooie foto’s zeg!
  Mijn interesse ging tot nog toe niet verder dan vogels, maar nu ik zelf niet op mijn buik moet gaan te liggen om insecten te bewonderen gaat er een tot nog toe onbekende wereld voor mij open, en dan nog in close-up!
  Ik kan enkel zeggen doe zo verder want betere foto’s kan denk ik niet meer!
  De teksten zijn een aangename aanvulling.
  Proficiat Danny.

 3. Daar zakt je broek van af!!!!!nogal gebeurd he…in warme omstandigheden tussen de kolibries….. knap staaltje man!!@

 4. Proficiat met deze mooie website. Interessante artikels en foto’s die een streling voor het oog zijn.
  Ik kijk al uit wat er nog gaat komen. Misschien wat fotografie tips ?

 5. Alweer een winterwortel bij….hamertje-zaagje-boortje.
  Zullen aan vrienden en vriendinnen denken als ze bewoond worden!!!!

 6. Danny,zo´n verzameling uit Costa Rica die we soms nog in dromen zien passeren blijven op ons netvlies gegrift!!!was superrrrrrrrrr!!!prachtige reeks(of toch een gedeelte) ervan.

 7. Kende barmsijs en groen sijsje wat hier voorkomt
  Nu pas op mijn 74 ontdek ik een onbekende wereld vol verschillende varianten
  Bedankt voor de info nog nooit gelezen zo uitgebreid
  Ook beste wensen 2021 en wie weet voor welke nieuws belevenis je komt te staan Roger

 8. ik kan niet anders zeggen dan WOWWWWWWWWWWWW
  zeer mooie site
  prachtfoto’s
  goed verwoord
  wat kan een natuurliefhebber zich nog meer wensen
  ik geniet telkens ik uw site bezoek
  merci Danny

 9. Prachtige uitleg en info ,zekf heb ik een koppel in buitenvaliere , ze hebben nog nooit eieren in nest gelegd , wel al nest gemaakt, ik heb ze 3 jaar en ze zitten salen met 8 kanaries in een volière van 10m op 3m …en 2.30m hoog …mvg Johnny

  1. Dag Johnny , Waarschijnlijk hebben die wel al eieren gehad , maar de mannetjes en zelfs de poppen durven hun eieren na de leg direct opeten . In het begin van de kweek weinig of geen insecten geven voor ze eieren beginnen te leggen . ze worden te driftig en daardoor vernielen ze hun eieren om direct terug te herbeginnen .

 10. En zo vlak bij de weg een mooi groepje op de aren….
  Aan de overkant van de weg de Jacanas en lepelaars niet te vergeten!!!
  Blijft hangen he..

 11. Dit jaar meerdere en van dichterbij gezien..

  Viel nu pas op hoe mooi die eigenlijk wel zijn en niet van de schuwsten..

  Gelukkig nog massaal aanwezig.

 12. Aan het einde van je reeks alles bundelen man,een uniek boek waar wij met enkelen bij het lezen ervan gewoon alles voor ogen kunnen halen en de vogels horen fluiten….dat maakt de cirkel rond!!!vakantie,zien,noteren,bundelen en alles voor ogen trekken,hoe gaaf is dat..

 13. Hola, Danny,
  U weet, dat ik in Costa Rica woon, en ik vind, dat de organisten prachtig zingen.
  Hun wetenschappelijke naam, voor diegenen die Latijn Grieks gestudeerd hebben weten,
  dat eu staat voor goed, en phonia voor stem, geluid.
  Zonnige groeten,
  Paul

 14. Opnieuw een mooi verslag!
  Nu van een zogenaamd alledaags vogeltje, maar daarom niet minder mooi!
  Ik kijk reeds uit naar volgende week.
  Een mens zou er de zondag vroeger voor uit bed komen!
  Grtn

 15. Hola Danny,
  Vroeger, een 45 jaar geleden heb ik nog tjaklijsters gekweekt, die ik als jongen van Duitsland (leger) had meegebracht. En buiten de kilos “pieren”, gaven ze zonder problemen ook brood met melk aan de jongen! Waar is de tijd! Groeten!

 16. Mooie tekst, duidelijk van geen uil geschreven.
  Steeds enkele leuke weetjes op zondagmorgen maakt dat we iets minder “nen dommen uil” zijn.
  Matthieu

 17. Een van de mooiste en liefste duiven die er bestaan.
  Hier in Costa Rica is er een : La morada, de roodsnavelduif (columba flavirostris), die me doet denken aan de holenduif, alhoewel de kleuren verschillend zijn. Deze is veel tammer, en komt elke dag gebroken mais eten in de tuin.
  Men vertelt hier, dat deze duiven vroeger ook werden gehouden in een duivenhok met vrijheid en al.

 18. Beste Danny,
  Ik ben Ronny Collijns en woon in tollembeek (Galmaarden). Ik ben zelf al bijna 30 jaren kweker van halsbandparkieten. Mijn grote droom is altijd geweest om deze vogels te fotograferen in de volière of in een daarvoor gemaakte kooi. Omdat de halsbandparkiet tamelijk groot is, vooral door de lange staart, is mijn nu nog experimentele kooi 80 cm hoog, 60 cm breed en 40 cm diep. Hiemee lukt het aardig, maar ik ben nog opzoek naar de verlichting die het best overeenkomt met natuurlijk zonlicht rond de middag. Momenteel gebruik ik koud ledlicht, maar dit heeft in zijn spectrum een piek in het blauw en in het midden een dal. Heb jij ervaring met kunstmatige lichtbronnen?
  Of maak ik beter gebruik van natuurlijk licht dat via een mat glas in de kooi schijnt.
  Met vriendelijke goeten,
  Ronny Collijns

 19. Bij deze tekst denk ik terug aan de warmwaterkruiken en de ontstoken gasvuurtjes in de vallei….. het vervolg van die nacht slaan we maar over…😉was prachtig.

 20. Hola, Danny!
  Hier in de tuin heb ik een roodsnavelduif (columba flavirostris) gehad, die haar nest ondersteunde met een stuk volieredraad van 12 x 12 cm!
  Ook merkwaardig, dat deze soort slechts 1 ei legt.
  Beste groeten vanuit Coosta Rica.

 21. Hallo, ik heb een vraag en ik hoop dat u mij kan antwoorden. kunnen wij een ouder mannetje wiens vrouwtje dood is, en jong zetten van dit jaar , zodat ze kunnen kweken als ze oud genoeg is? Of zou dit niet werken? Alvast bedankt!

 22. Beste,

  Ik heb een probleem met een broedend koppel Noorse goudvinken…de jongen zouden begin deze week moeten uitkomen MAAR MIJN 8 JARIGE KWEEKMAN LAG DEZE MORGEN DOOD IN DE KWEEKKOOI….Heeft U daar ervaring mee ? Zou het kunnen dat de pop alsnog blijft verder broeden en eventueel de jongen groot zal brengen ?

  Hedwig

 23. Prachtig opzoekingswerk.
  Het zou zeker mogelijk zijn om via DNA alle voorouders te ontdekken.
  Maar!!!
  Wie zou daar centjes voor geven als ik zie dat meeuwtjes soms voor €5 worden doorverkocht?
  Als ze geschikt zijn om andere vogels groot te brengen en soms al eens een prijsje te halen op een TT is dat voor de “liefhebber” reeds voldoende. De rest liggen ze echt niet wakker van.
  Zo is ook de kanarie verknoeid. Nu volgen vele andere vogeltjes zoals tropische en Europese door kruisingen en mutanten ongebreideld te mogen kweken. Tijd voor bezinning dringt!!!!!!!!
  Grtn Matthieu.
  Grtn Matthieu

 24. Ik heb een koppel roodkoppapagaaiamadines. Althans, ik vermoed dat het een koppel is. De ene vogel zingt geregeld terwijl ik dat de ander nooit heb zien doen. Ze jagen in de broedperiode geregeld achter elkaar aan en ik heb het mannetje geregeld op de andere vogel zien paren. Een keer zag ik echter de andere vogel dit doen op het mannetje. Is dergelijk gedrag gewoon? Hebben andere ook dergelijke ervaringen. Er worden geregeld nesten gebouwd maar eieren blijven tot nu toe achterwege. Het is nog n jong stel ( ca 2 jaar oud).

 25. ik heb vandaag een bonte specht al mijn vogelnestkasjes één voor één zien controleren (ziiten koolmeesjes in)kop erin enz
  heb twee spechtennesten in een heel hoge berk (is ook nog een holte van vorig jaar )
  de zwarte specht heb ik ook al opgemerkt in het bos
  zijn heel veel verschillende vogels in onze achtertuin
  mvg philippe

 26. Interessante info over de afkomst, houden ,kweken en andere nuttige weetjes over deze mooie, rustgevende parkiet. ik heb me gisteren een eerste paartje aangeschaft en ik vind niets leuker dan me te kunnen verdiepen in de gewoontes van vogels die ik niet zo goed ken.
  Goed gedaan Danny , zeer leerrijk voor mij !

 27. In de Amsterdamse Sloterplas zag ik een watervogel zwemmen met een flinke vis in zijn bek. Met die vis dook hij naar beneden en verscheen na 7 seconden aan de oppervlakte, nog steeds met de vis. Waarom zou hij dat doen?

 28. Zo’n duif zat er daarstraks bij thuiskomst in mijn tuin, met een prachtige groene hals en mooie strepen. Precies als op de foto’s. Even later was hij weg i.v.m. een groep kauwtjes. Bijzonder om te zien en nog nooit, bij mijn weten, gesignaleerd hier in de buurt (zuid/oost Brabant).

 29. Hallo, ik probeer ook diamantvinken op een natuurlijke wijze te kweken en dat in een buitenvoliere/
  Halverwege maart april geef ik hun nestkastjes en beginnen ze al vlug nest te maken .
  Ik ervaar dat er weinig bevruchte eitjes zijn in het voorjaar maar dat betert wanneer het wat warmer wordt .
  Vraagje ; worden man en pop best gescheiden in de winter ? of laat je ze samen en geef je hen een nestkast om in te slapen ? worden er dan niet te vroeg eitjes gelegd ?

  dank
  jef

 30. Hallo welke afmetingen moet een volière hebben om een koppel lijsters te houden om ze te kweken zonder andere vogel erbij met vriendelijke groeten Danny.

 31. Mooi artikel. In een duidelijke tekst alle info die elders niet of nauwelijks te vinden is. Zo wordt het geven van een jaarlijkse wormkuur bijna nergens duidelijk vermeld.

 32. Mooi artikel terug Danny.
  Mag ik opmerken dat er in de zoo van Antwerpen een koppel vertoeft?
  Ze hebben dit jaar met succes zelfs een vijftal jongen grootgebracht!
  Grtn Matthieu

 33. Wij hebben de afgelopen weken meerkoeten met 2 jonge kuikens gevolgd, ze hadden een nest op het open water van een soort vijver. Wat ons opviel dat de jonge meerkoeten nog lange tijd werden gevoerd. En bij de ouders bleven rondzwemmen. Vanmiddag zijn we nog even gaan kijken maar de puber meerkoeten waren er niet. We vragen ons af of ze weg zijn gevlogen of komen ze misschien weer terug. De ouders hebben we wel gezien.