Een foto met een verhaal, witooghoningeter

In 2011 wandelden we langsheen enkele terrasjes van het wondermooie plaatsje Margareth River in West-Australië. Als steeds waren er een groot aantal vogelsoorten te fotograferen maar om een of andere reden leek dit amper of niet te lukken voor de witooghoningeter [Phylidonyris novaehollandiae].

Witooghoningeter.

Foto. De witooghoningeter is een makkelijk te observeren vogel maar niet de meest eenvoudige om er een mooi beeld van te maken. Zijn soms (te) nerveus gedrag laat weinig tijd om een écht scherpe foto te nemen. De isowaarde, het diafragma en de sluitertijd mogen dan nog zo goed ingesteld zijn om nog te zwijgen van de witbalans enzovoort, als het onderwerp niet mee wil werken lukt het amper of niet.

Suiker. Stel u dan ook onze verbazing voor toen een kind van hooguit tien jaar ons er heel beleefd op wees dat die witooghoningeter makkelijk te verleiden valt met wat suiker. Het volstaat, sprak de jongeman, om wat suiker op de hand te plaatsen, de witoog komt het onbevreesd halen. Met enige argwaan werd het aangereikte voorstel eerst in overweging genomen om even later uitgeprobeerd te worden. Stel u voor: wat eerst niet lukte kon nu in overvloed. Meerdere witooghoningeters namen onbevreesd plaats op de hand om suiker te nuttigen. Ons voorbeeld werd hierna door andere toeristen nagebootst al maakten we ons wel de bedenking dat die voedingswijze toch niet meteen de meest gezonde kan zijn. Toen we de jongeman voor de goede raad wilden trakteren sprak hij de gevleugelde woorden ‘Doe mij maar water, in frisdrank zit te veel suiker … ‘. Tja.

 
Digiprove sealThis content has been Digiproved © 2021 Danny Roels

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *